Kastilijos muilas, gaminamas iš gryno alyvuogių aliejaus, druskos ir vandens mišinio, yra vienas iš švelniausių ir gryniausių muilo variantų. Kastilijos muilas yra žinomas dėl savo švelnaus ir nealergizuojančio poveikio odai, nes jame nėra gyvūlinės kilmės riebalų, dirginančių medžiagų ar kitų toksinių medžiagų. Tai natūrali alternatyva sintetiniams muilams, kurie gali išsausinti odą ir sukelti jautrumą. Kastilijos muilas turi lengvą putojimą ir gerai valo, todėl jis plačiai naudojamas kaip kūno muilas, šampūnas ir netgi kaip namų valymo priemonė.
Kastilijos muilas tampa tuo turtingesnis, kuo ilgiau jį brandiname – visai kaip vynas. Paprastai aukščiausia kokybė laikoma tada kai muilas brandinamas bent 10 mėnesių arba ištisus metus. Jūros druska šio muilo receptams naudojama jau šimtmečius, taip siekiant pagerinti odos būklę, o taip pat tai padeda sukurti kietesnį muilo gabalėlį.
Savon de Marseille muilai, pagaminti Prancūzijoje iš alyvuogių aliejaus, jūros vandens ir druskos, per daug nesiskiria nuo to, kas buvo patikrinta dar prieš šimtus metų. O Savon de Marseille antspaudas, tai galutininis akcentas suteikiantis tradicinę šiam muilui būdingą išvaizdą.
Šio muilo gamybai jums reikės:
Įrankiai | Lajaus (natrio šarmo) tirpalas: |
Silikoninės formos Savon de Marseille muilo antspaudas (pasirenkamai) Elektrinis trintuvas (blenderis) |
119 g natrio šarmo (prie 5% papildomo aliejaus kiekio) 309 g distiliuoto vandens 1 arbatinis šaukštelis jūros druskos |
Aliejaus mišinys: | Eterinių aliejų mišinys: |
936 g tyro alyvuogių aliejaus (100 %) | 42 g eterinio aliejaus |
Visada dėvėkite tinkamą muilo gamybai aprangą, dengiančią atviras kūno vietas. Dirbkite gerai ventiliuojamoje patalpoje. Pasirūpinkite, kad gamybos vietoje nebūtų pašalinių žmonių, vaikų ar augintinių kurie jus gali blaškyti.
- Į distiliuotą vandenį įpilkite jūros druską ir maišykite, kol ji visiškai ištirps.
2. Į vandenį dalimis pilkite natrio šarmą (jokiais būdai ne atvirkščiai) ir švelniai maišykite. Palikite lajaus tirpalą pilnai ištirpti, kol jis pasidarys skaidrus.
3. Į didelį dubenį supilkite alyvuogių aliejų.
4. Kai lajaus tirpalas yra atvėsęs iki žemiau 57 °C, įpilkite jį į dubenį su aliejumi. Lajaus tirpalą patariame pilti per truntuvo antgalį arba plakimo mentelę, tam kad sumažintume oro burbuliukų atsiradimą. Kelis kartus lengvai trinktelėkite trintuvo atgaliu į dubens dugną, kad oro burbuliukai iškiltų į paviršių. Neįjunkite maišytuvo, kol jis nebus visiškai panardintas. Įjungus maišykite 1 minutę arba kol paviršiuje galėsite suformuoti ploną liniją (eng.: „soap trace”).
5. Lėtai įpilkite eterinio aliejaus mišinį ir gerai išplakite, kol masė pilnai susijungs.
6. Supilkite masę į pasirinktą formą
7. Purškite muilo viršų 99% izopropilo alkoholiu, taip išvengsite paviršiuje atsirandančių sodos nuosėdų. Palikite muilą stingti bent 48-72 valandas, prieš bandant išimti iš formos.
8. Nors druska padės šiam muilui sukietėti, jis gali būti šiek tiek lipnus kelias pirmąsias dienas. Jei muilą sunku išimti iš formos, įdėkite visą formą į šaldytuvą 4 valandoms – tai padės lengviau išimti muilą iš formos.
9. Jeigu naudosite muilo antspaudą, palaukite kol muilas sušils išėmus jį iš šaldytuvo. Muilo atspaudui įspausti patariame naudoti guminį plaktuką, atspaudo gylis turi siekti bent 1 mm.
10. Palikite muilus brandintis gerai ventiliuojamoje vietoje dar 4-8 savaites prieš naudojimą. Rekomenduojame muilą kas kelias diena apversti, kad užtikrintumėte vienodą brandinimąsi.